Oznamy
Zhoršujúce sa finančné zdravie samosprávy
20.10.2022

Zhoršujúce sa finančné zdravie minulý týždeň potvrdila aj analýza Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), ktorá hodnotí hospodárenie krajov, miest a obcí na základe vlastnej metodiky, ktorá posudzuje celkový dlh, dlhovú službu, bilanciu bežného účtu a záväzky po lehote splatnosti, v rozpočtovom rokuhttps://www.zmos.sk/zhorsujuce-sa-financne-zdravie-samosprav-potvrdila-aj-analyza-ineko-znam/mid/405616/.html#m_405616



Napriek koronakríze zatiaľ dokázali mestá udržať svoju percentuálnu mieru zadlženia pod kontrolou. Priemerné zadlženie však v roku 2021 stúplo z 20,99 percenta na 21,56 percenta. Žiadne mesto zatiaľ neprekročilo zákonnú mieru zadlženia 60 percent. Relatívne vysoký dlh majú Zlaté Moravce (48,6 percenta) či Leopoldov (42,8 percenta).
O finančnej kondícii podľa analytikov dobre vypovedá bilancia bežného účtu. Väčšina miest hospodárila s prebytkom. Výnimkou sú opäť Zlaté Moravce a Bratislava. Celkovo sú finančne najzdravšími mestami podľa INEKO Nové Mesto nad Váhom, Tvrdošín a Svätý Jur. Na opačnom konci rebríčka sú Levoča, Zlaté Moravce a Bratislava. Pri Bratislave sa berie do úvahy hospodárenie magistrátu a všetkých mestských častí, teda aj problematického Devína s vysokým dlhom, ktorý je už roky v nútenej správe.
Hospodárenie krajov sa takisto zhoršilo, hoci podobne ako pri mestách ani žiadny z krajov neprekročil hranicu 60 percent zadlženia. Narástol však počet záväzkov po lehote splatnosti a klesli prebytky na bežných účtoch. Pokiaľ ide o bilanciu bežného účtu, najlepšie v roku 2021 hospodárila Trnavská župa, najvyšší relatívny úbytok dosiahla Trenčianska.
Celkovo je najlepšie hospodáriacim krajom Nitriansky, najhorším Žilinský.


Zdroj: https://www.zmos.sk/zhorsujuce-sa-financne-zdravie-samosprav-potvrdila-aj-analyza-ineko-oznam/mid/405616/.html#m_405616


Ochrana osobných údajov | Tieto internetové stránky používajú súbory cookie. Zásady používania súborov cookie.
© Copyright 2024 Združenie hlavných kontrolórov miest a obcí Slovenskej republiky