Oznamy
NOVELA ZÁKONA O FINANČNEJ KONTROLE A AUDITE
03.02.2022

Národná rada Slovenskej republiky, 3. februára 2022,  schválila novelu zákona o finančnej kontrole a audite. Jej cieľom je predovšetkým zníženie administratívnej záťaže pri čerpaní prostriedkov Európskej únie. Návrh zákona vytvára právny základ na overovanie poskytnutia verejných financií administratívnou finančnou kontrolou len s tými skutočnosťami (podľa § 6 ods. 4 zákona č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov), ktoré budú určené na základe písomnej analýzy rizík. Zavádza sa najmä pre účely výkonu finančnej kontroly v oblasti implementácie fondov EÚ. https://www.zmos.sk/novela-zakona-o-financnej-kontrole-a-audite-oznam/mid/405616/.html#m_405616




Úlohou novely zákona o finančnej kontrole a audite  je zefektívniť proces výkon administratívnej finančnej kontroly, nakoľko sa zníži administratívna záťaž zamestnancov orgánov verejnej správy vykonávajúcich administratívnu finančnú kontrolu.

Zefektívnenie výkonu finančnej kontroly zabezpečí aj navrhovaná možnosť podpisovať v odôvodnených prípadoch návrh správy/návrh čiastkovej správy a správu/čiastkovú správu z administratívnej finančnej kontroly alebo finančnej kontroly na mieste len jedným zo zamestnancov orgánu verejnej správy, ktorý vykonal finančnú kontrolu.

Upravuje sa možnosť externalizácie výkonu administratívnej finančnej kontroly a finančnej kontroly na mieste.

Navrhovanou úpravou sa umožní vykonávať administratívnu finančnú kontrolu alebo finančnú kontrolu na mieste iným orgánom verejnej správy, ak tak ustanovia osobitné predpisy. Zároveň sa precizujú niektoré ustanovenia procesných pravidiel výkonu finančnej kontroly a auditu.

Zdroj: https://www.zmos.sk/novela-zakona-o-financnej-kontrole-a-audite-oznam/mid/405616/.html#m_405616


Ochrana osobných údajov | Tieto internetové stránky používajú súbory cookie. Zásady používania súborov cookie.
© Copyright 2024 Združenie hlavných kontrolórov miest a obcí Slovenskej republiky