Oznamy
ZMOS žiada o uvoľnenie rúk a voľnejšie využitie rezervného fondu.
01.10.2021

Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na ministra financií s požiadavkou na rozviazanie rúk pri hospodárení samospráv v ďalších rokoch. A to voľnejším využitím rezervného fondu rozpočtov miest a obcí. https://www.zmos.sk/zmos-ziada-o-uvolnenie-ruk-a-volnejsie-vyuzitie-rezervneho-fondu--oznam/mid/405616/.html#m_405616



27. septembra 2021, Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na ministra financií s požiadavkou na rozviazanie rúk pri hospodárení samospráv v ďalších rokoch. A to voľnejším využitím rezervného fondu rozpočtov miest a obcí.

 

„Mestá a obce v tejto ťažkej dobe sa snažia udržiavať zamestnanosť a nepristupovať k opatreniam, ktoré by znamenali tak prepúšťanie zamestnancov, ako aj výrazné znižovanie ich príjmov počas karanténnych a obmedzených výkonov. Nepochybujem o tom, že tým pomáhame aj vláde lepšie prekonať tieto ťažké časy s čo najlepšou akceptáciou opatrení verejnosťou. Na základe toho uvítame, ak nám rezort financií rozviaže ruky pri úhrade bežných výdavkov z rezervného fondu o dva roky,“ hovorí Martin Chren, starosta Ružinova, ktorý sa v Združení miest a obcí Slovenska venuje tejto agende.

 

Táto výnimka nemá negatívny vplyv na štátny rozpočet. ZMOS pritom zdôrazňuje, že v mene viac ako 95 % členskej základe nežiada o žiadnu priamu finančnú dotáciu, len o mierne uvoľnenie rúk v tejto ťažkej dobe, ktoré sa už osvedčilo v tomto roku. Predĺženie o dva roky je odôvodnené pretrvávajúcou nestabilnou situáciou (najmä prebiehajúcou ďalšou vlnou epidémie), ktorá komplikuje odhady pri zostavovaní rozpočtu, ako aj tým, že návrat do pôvodného stavu pri niektorých druhoch príjmov (prenájmy, návrat cestujúcich do verejnej dopravy, a pod.) bude mať v (dúfajme čoskoro) post-pandemickej dobe len postupný nábeh.


Ochrana osobných údajov | Tieto internetové stránky používajú súbory cookie. Zásady používania súborov cookie.
© Copyright 2024 Združenie hlavných kontrolórov miest a obcí Slovenskej republiky