Oznamy
NÁRODNÁ ASOCIÁCIA NA OCHRANU OSOBNÝCH ÚDAJOV
02.04.2019

Národná asociácia na ochranu osobných údajov (ďalej len "NANOOU") je dobrovoľným občianskym združením subjektov, na ktoré sa vzťahuje oblasť ochrany osobných údajov podľa Nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajova o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov) a podľa zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. NANOOU vznikla v roku 2018 ako reakcia subjektov na neriešené situácie v oblasti ochrany osobných údajov. Tieto subjekty sa rozhodli združiť a spoločne riešiť problematiku všeobecného nariadenia o ochrane údajov, ako aj iných právnych predpisov, úzko súvisiacich s ochranou osobných údajov. Od svojho vzniku úzko spolupracuje so subjektami z verejného, ako aj súkromného sektora. Spoločne so svojimi členmi a partnermi presadzuje pozitívne zmeny v oblasti ochrany osobných údajov.



NANOOU sa zameriava na praktické činnosti súvisiace s ochranou osobných údajov, ktoré sú takmer vždy prepojené s IT bezpečnosťou organizácie.

Základným a výhradným poslaním NANOOU je chrániť práva a slobody dotknutých osôb podľa všeobecného nariadenia o ochrane údajov a zákona, zastupovať a ochraňovať hospodárske a ďalšie oprávnené záujmy svojich členov, podporovať vzdelávanie a zvyšovať povedomie v oblasti ochrany osobných údajov, prispievať k zvyšovaniu úrovne ochrany osobných údajov tak vo verejnom ako aj súkromnom sektore.

NANOOU plní úlohy zamerané na rozvoj politiky ochrany osobných údajov, svojou činnosťou podporuje formovanie a prehlbovanie odbornosti pracovníkov v oblasti ochrany osobných údajov, vzdeláva, iniciuje a organizuje odborné semináre, kurzy a stáže, spolupracuje s národnými a medzinárodnými, vládnymi a mimovládnymi organizáciami v oblasti ochrany osobných údajov. Taktiež sa podieľa na monitoringu legislatívy, navrhuje, iniciuje a spolupôsobí pri tvorbe právnych predpisov a návrhov ekonomických opatrení, týkajúcich sa ochrany osobných údajov.

Členstvo v NANOOU pre Združenie hlavných kontrolórov miest a obcí Slovenskej republiky (ZHK SR) prinesie najmä:

- reprezentácia a presadzovanie záujmov ZHK SR na národnej a medzinárodnej úrovni,

- právne a praktické rady pre ZHK SR,

- výmenu skúsenosti medzi členmi ZHK SR a NANOOU aj v zahraničnom kontexte,

- dlhodobé profesionálne zázemie najväčšej profesijnej asociácie v oblasti ochrany osobných údajov,

- spoločná participácia na tvorbe legislatívy,

- organizovanie odborných konferencií, seminárov, workshopov,

- pravidelná informovanosť o dianí v oblasti ochrany osobných údajov,

- zlepšovanie úrovne ochrany osobných údajov na území Slovenskej republiky,

- prístup k dokumentom a materiálom z konferencií a podujatí

- Garančný fond pre ZHK SR.


Ochrana osobných údajov | Tieto internetové stránky používajú súbory cookie. Zásady používania súborov cookie.
© Copyright 2024 Združenie hlavných kontrolórov miest a obcí Slovenskej republiky